Ολα τα χρησιμοποιείς και σε χρησιμοποιούν.
Να είσαι χρηστικός και να φθείρεσαι όπως ορίζει
η φύση σου. Να είσαι δοτικός. Κανείς δε μπορεί να
σου πάρει τίποτα, μόνο τη γεύση σου. Οσο περισσότερο
δίνεσαι, τόσο υπάρχεις. Οσο αφήνεσαι, τόσο μεγαλώνεις.
...Ολα είναι μικρά και περαστικά. Μόνο ένα είναι μεγάλο.
Το νόημα τους..
Λιώσε, πριν μορφοποιηθείς. Τίποτα δε σου ανήκει.
Μόνο το ταξίδι.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ-Ο ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ


Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1960, ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης έφερε στο φως το περίφημο κρανίο του Αρχανθρώπου καθώς περιδιάβαινε το σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική. Το αινιγματικό αυτό ανθρώπινο κρανίο, καλυμμένο με σταλαγμιτικό υλικό, εξετάστηκε αρχικά από δύο Γερμανούς ανθρωπολόγους, καθώς εκείνη την εποχή δεν δραστηριοποιούνταν στο χώρο ειδικοί Έλληνες επιστήμονες. Οι καθηγητές Μπρέιτινγκερ και Σίκενμπεργκ χρονολόγησαν το κρανίο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι μόλις 70 χιλιάδων χρόνων. Μάλιστα, το Γεωλογικό Τμήμα του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδωσε επιπλέον την ερμηνεία ότι το κρανίο ολίσθησε στο εσωτερικό του σπηλαίου, άρα δεν μπορεί να χρονολογηθεί με βάση τα στρωματογραφικά δεδομένα. Από παλαιοντολογικής σκοπιάς, αυτό σημαίνει ότι ανήκε σ’ έναν από τους στενούς συγγενείς των πρώτων Homo sapiens, που εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από εκατό χιλιάδες χρόνια. Η ανακάλυψη του κρανίου ήταν πολύ σημαντική. Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων αναγορεύτηκε ως ο πρώτος Αφρικανός έξω από την Αφρική . Ωστόσο, η χρονολόγηση των Γερμανών αποδείχθηκε τελικά λανθασμένη, λόγω των ελλιπών στοιχείων που διέθεταν.

Κατά πολύ γηραιότερος

Οι έρευνες, που διενεργήθηκαν από το 1965 και μετά, του καθηγητή κ. Άρη Πουλιανού, μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών της UNESCO έδειξαν ότι τα πολλαπλά γεωλογικά στρώματα στο σπήλαιο όπου βρέθηκε το κρανίο του Αρχανθρώπου υποδεικνύουν την πραγματική του ηλικία, που ανάγεται στα 700 χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ το σχήμα της οδοντοστοιχίας του, η κατασκευή του ινιακού οστού και η τέλεια ορθογναθία του τον αναδεικνύουν σ’ έναν αδιαμφισβήτητα Ευρωπαίο πρόγονο. Μέσα στο σπήλαιο, στο οποίο η θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι διατηρείται στους 17° Κελσίου, ανακαλύφθηκαν επίσης παλαιολιθικά εργαλεία της ίδιας ηλικίας. Τα υλικά που χρονολογήθηκαν με τη συμβολή της πυρηνικής φυσικής ήταν οστά, άργιλος, σταλαγμίτες και στάχτες. Οι ανακαλύψεις, οι μετρήσεις και τα συμπεράσματα του Έλληνα καθηγητή ανέτρεψαν τη θεωρία που ήθελε τον άνθρωπο να πραγματοποιεί την έξοδό του από την Αφρική μόλις πριν από 300 με 200 χιλιάδες χρόνια. Αντίθετα, θεμελίωσαν την άποψη ότι οι πρώτοι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου εμφανίστηκαν στη Χαλκιδική.

Ο Έλληνας Αδάμ

Κατά τον δρ. Νίκο Πουλιανό, οι Αρχάνθρωποι που έζησαν στα Πετράλωνα της Χαλκιδικής πριν από 700 χιλιάδες χρόνια είχαν μόλις αρχίσει να χρησιμοποιούν το λόγο ως μέσο επικοινωνίας - ένα χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τον Ηomo sapiens από τους προγόνους του. Οι Αρχάνθρωποι των Πετραλώνων, ωστόσο, βρίσκονταν ακόμα χαμηλά στην κλίμακα της εξέλιξης, απέχοντας κατά πολύ από τους προγόνους μας, των οποίων οι βραχογραφίες απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού. Ζούσαν σε μικρές ομάδες. Ο μέσος όρος ζωής τους ήταν μόλις τα 18 με 20 χρόνια - ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ήταν 30 με 35 χρονών, δηλαδή υπερήλικος για την εποχή του. Είχαν, πάντως, αρχίσει να κατασκευάζουν εργαλεία που τους επέτρεπαν να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά και να τεμαχίζουν με ευκολία την τροφή τους. Είχαν, επίσης, μόλις ανακαλύψει τη φωτιά - μέσα στο σπήλαιο των Πετραλώνων βρέθηκαν τα ίχνη της αρχαιότερης ίσως φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι. Και ήταν κρεατοφάγοι, αφού το κυνήγι στη Χαλκιδική εκείνη την περίοδο ήταν άφθονο, αν κρίνουμε από τα απολιθώματα των ζώων που βρέθηκαν στα 28 γεωλογικά στρώματα του σπηλαίου, όπως λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες, διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυχτερίδων. Η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου, ο οποίος έγινε μάρτυρας της σταδιακής αύξησης της μάζας του εγκεφάλου του. Στοιχείο που χαρακτηρίζει την εδώ και δύο εκατομμύρια χρόνια μετεξέλιξή του από χορτοφάγο-τροφοσυλλέκτη σε κρεατοφάγο κυνηγό.

Έξω από την Αφρική

Τα αρχαιότερα απολιθώματα ανθρωποειδών ανακαλύφθηκαν στην Αφρική. Μέχρι πρόσφατα ήταν κοινώς αποδεκτό ότι ο Homo erectus εγκατέλειψε την Αφρική περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια πριν. Το 1994, όμως, βρέθηκε ένα κρανίο Homo erectus στην Ινδονησία, που ανάγεται στα 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν. Κρανιακά οστά Homo erectus που ανακαλύφθηκαν στο Ντμανίσι, στη Δημοκρατία της Γεωργίας, ανάγονται με τη σειρά τους στα 1,7 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα πρωτόγονα εργαλεία που βρέθηκαν εκεί, παρόμοια μ’ εκείνα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αφρική, υποδεικνύουν ότι ο λόγος για την έξοδο του Homo erectus από την Αφρική δεν ήταν η ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών εργαλείων. Σύμφωνα με τον ειδικό στη χρονολόγηση Καρλ Σουίσερ, του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, η διάθεση για ταξίδια μπορεί ν’ αποτελούσε μόνο μια όψη της προσωπικότητάς του. Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι ο Homo erectus εξαρτιόταν ολοένα και λιγότερο από τα φυτά, καθώς στράφηκε στην κρεατοφαγία. Τελικά αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, ακολουθώντας τα θηράματά του. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν όμως και την πιθανότητα το ανθρώπινο είδος να εξελίχθηκε ταυτόχρονα σε αρκετές τοποθεσίες έξω από την Αφρική. Ο καθηγητής κ. Νίκος Πουλιανός, γιος του Άρη Πουλιανού και πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδας, υποστηρίζει ότι η ευρύτερη περιοχή από το Ιράν έως τις Δαλματικές Ακτές, με επίκεντρο την Ελλάδα, αποτελεί το ιδανικότερο περιβάλλον για να σταθεί ένα ανθρωποειδές στα πόδια του. Σε αντίθεση με τη δυτική Ευρώπη, η τοπογραφία της περιοχής, δηλαδή τα βουνά και οι ελάχιστες πεδιάδες, προέτρεψε το μακρινό μας πρόγονο να σταθεί στα πόδια του για ν’ ατενίζει και να ελέγχει τον ορίζοντα. Σύμφωνα μ’ αυτή τη θεωρία, η Ελλάδα είναι ένας από τους πρώτους, αν όχι ο αρχικός τόπος, στον οποίο εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: