Ολα τα χρησιμοποιείς και σε χρησιμοποιούν.
Να είσαι χρηστικός και να φθείρεσαι όπως ορίζει
η φύση σου. Να είσαι δοτικός. Κανείς δε μπορεί να
σου πάρει τίποτα, μόνο τη γεύση σου. Οσο περισσότερο
δίνεσαι, τόσο υπάρχεις. Οσο αφήνεσαι, τόσο μεγαλώνεις.
...Ολα είναι μικρά και περαστικά. Μόνο ένα είναι μεγάλο.
Το νόημα τους..
Λιώσε, πριν μορφοποιηθείς. Τίποτα δε σου ανήκει.
Μόνο το ταξίδι.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΘΩΜΑ




Ίσως αυτό το Ευαγγέλιο προκάλεσε «πονοκέφαλους» στους ερευνητές περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Η μετάφρασή του στα Κοπτικά βρέθηκε στα χειρόγραφα του Ναγκ Χαμαντί, που ανακαλύφθηκαν το 1945, και επίσης μεταφρασμένα αποσπάσματα βρέθηκαν στην Οξύρρυγχο. Οι μεταφράσεις χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα, έως το πρώτο μισό του 3ου αιώνα. Το πότε γράφτηκε το πρωτότυπο (που ακόμα δεν έχει βρεθεί) είναι το μεγαλύτερο μυστήριο για τους ερευνητές και μελετητές, μιας και άλλοι το τοποθετούν στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ., άλλοι στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ. κι άλλοι στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ. Επικρατέστερη φαίνεται να είναι η χρονολογική τοποθέτηση στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ.
Πρόκειται για 114 ρήσεις του Ιησού, που -όπως αναφέρεται- καταγράφτηκαν από τον Δίδυμο Ιούδα Θωμά. Διαφέρει τελείως από το στυλ γραφής των άλλων Ευαγγελίων (κανονικών και μη), μιας και δεν προσπαθεί να εξηγήσει αυτές τις ρήσεις, παρά μόνο τις καταγράφει «στεγνά» και αριθμημένες.
 Αυτές είναι οι κρυφές ρήσεις του ζωντανού Ιησού
που κατέγραψε ο Δίδυμος Ιούδας Θωμάς

1. Κι ο Ιησούς είπε, «όποιος καταλάβει αυτές τις ρήσεις, δεν θα γευτεί τον θάνατο»

2. Ο Ιησούς είπε, «Είθε αυτός που αναζητά, να μην πάψει να αναζητά μέχρι να βρει. Κι όταν βρει, θα θορυβηθεί. Κι όταν θορυβηθεί, θα θαυμάσει, και τότε θα βασιλεύσει και θα αναπαυθεί»

3. Ο Ιησούς είπε, «Εάν αυτοί που σας έλκουν, σας πουν ‘κοιτάξτε, η βασιλεία είναι στον ουρανό’, τότε τα πετεινά του ουρανού θα φτάσουν εκεί πριν από εσάς. Εάν σας πουν ‘κοιτάξτε, η βασιλεία είναι στην θάλασσα’, τότε τα ψάρια θα φτάσουν εκεί πριν από εσάς.
Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας και έξω από εσάς. Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του, θα βρει και αυτήν (δλδ την βασιλεία). Όταν γνωρίσετε τον εαυτό σας, θα γνωρίσετε ότι είστε υιοί Θεού ζωντανού. Μα εάν δεν γνωρίσετε τον εαυτό σας, θα είστε στην φτώχεια και θα είστε η φτώχεια»

4. Ο Ιησούς είπε, «ο ηλικιωμένος άνθρωπος που δεν διστάζει να ρωτήσει ένα μικρό παιδί 7 ετών για το νόημα της ζωής, θα ζήσει. Διότι πολύ που ήταν πρώτοι θα γίνουν τελευταίοι, μα όλοι θα γίνουν Ένα στο τέλος»

5. Ο Ιησούς είπε, «να αναγνωρίζετε αυτό που είναι μπροστά σας κι αυτό που σας είναι κρυμμένο, θα αποκαλυφθεί. Διότι τίποτε το κρυφό που δεν θα αποκαλυφθεί και τίποτε το θαμμένο που δεν θα ανεγερθεί.»

6. Οι μαθητές του τον ρώτησαν, «θέλεις να νηστεύουμε; Πως πρέπει να προσευχόμαστε; Πρέπει να δίνουμε ελεημοσύνη; Τι δίαιτα θα πρέπει να ακολουθούμε;»
Ο Ιησούς απάντησε, «Μην ψεύδεστε και μην κάνετε αυτά που μισείτε, διότι όλα είναι φανερά στον Ουρανό. Κάθε τι κρυφό θα αποκαλυφθεί και κάθε τι σκεπασμένο δεν θα παραμείνει κρυφό.»

7. Ο Ιησούς είπε, «τυχερό είναι το λιοντάρι που θα το φάει άνθρωπος, ώστε το λιοντάρι να γίνει άνθρωπος. Ανόητος όμως είναι ο άνθρωπος που θα τον φάει λιοντάρι, και το λιοντάρι πάλι θα γίνει άνθρωπος.»

8. Και είπε, «Ο άνθρωπος είναι σαν τον σοφό ψαρά που ρίχνει το δίχτυ του στην θάλασσα και το τραβά γεμάτο μικρά ψάρια. Ανάμεσά τους, ο σοφός ψαράς, βρίσκει ένα καλό, μεγάλο ψάρι. Πετά λοιπόν όλα τα μικρά ψάρια πίσω στην θάλασσα και εύκολα συλλέγει το μεγάλο ψάρι. Οποιοσδήποτε εδώ με 2 καλά αυτιά, καλά θα κάνει ν’ ακούσει!»

9. Ο Ιησούς είπε, «Κοιτάξτε, ο γεωργός βγήκε, πήρε μια χούφτα σπόρους και την σκόρπισε. Μερικοί σπόροι έπεσαν στον δρόμο και τα πουλιά ήρθαν και τους πήρανε. Άλλοι έπεσαν σε βράχια και δεν μπόρεσαν να ριζώσουν για να βγάλουν στάχυ. Άλλοι έπεσαν σε αγκάθια, πνίγηκαν από τα παράσιτα και τα σκουλήκια τους έφαγαν. Άλλοι έπεσαν σε χώμα και έβγαλαν καλή σοδιά: απέδωσαν 60 το μέτρο και 120 το μέτρο»

10. Ο Ιησούς είπε, «άναψα φωτιά στον κόσμο και κοιτάξτε, την φυλάω μέχρι να φουντώσει»

11. Ο Ιησούς είπε, «Αυτός ο ουρανός θα περάσει και ο άλλος πάνω απ’ αυτόν θα περάσει. Οι νεκροί δεν είναι ζωντανοί και οι ζωντανοί δεν θα πεθάνουν. Κατά τις μέρες που τρώγατε ότι είναι νεκρό, το ζωντανεύατε. Όταν θα είστε στο φως, τι θα κάνετε; Την μέρα που ήσασταν ένας, γίνατε δύο. Μα όταν γίνετε δύο, τι θα κάνετε;»

12. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού, «το ξέρουμε ότι θα μας αφήσεις. Τότε ποιός θα είναι ο αρχηγός μας;»
Ο Ιησούς τους είπε, «όπου κι αν είστε, να πάτε στον Ιάκωβο τον Δίκαιο, που για χάρη του ο ουρανός και η γη δημιουργήθηκαν»

13. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του, «συγκρίνετέ με με κάτι και πείτε μου με τι μοιάζω»
Ο Σίμωνας Πέτρος του είπε «είσαι σαν τον δίκαιο αγγελιοφόρο»
Ο Ματθαίος του είπε «είσαι σαν τον σοφό φιλόσοφο»
Ο Θωμάς του είπε «Δάσκαλε, το στόμα μου είναι απόλυτα ανίκανο να πει με τι μοιάζεις»
Ο Ιησούς είπε «δεν είμαι ο Δάσκαλός σας. Επειδή είστε μεθυσμένοι, είστε σε έξαψη από την αναβράζουσα άνοιξη για την οποία εγώ ευθύνομαι»
Και τον πήρε παράμερα και του είπε 3 ρήσεις. Όταν ο Θωμάς επέστρεψε, οι φίλοι του τον ρώτησαν «τι σου είπε ο Ιησούς;»
Κι ο Θωμάς τους είπε, «εάν σας πω μια από τις ρήσεις που μου είπε, θα πάρετε πέτρες και θα με λιθοβολήσετε, και φωτιά από τις πέτρες θα σας κατασπαράξει»

14. Ο Ιησούς τους είπε, «εάν νηστεύετε, θα φέρετε αμαρτίες πάνω σας, εάν προσεύχεστε, θα καταραστείτε και εάν δώσετε ελεημοσύνη, θα καταστρέψετε το πνεύμα σας.
Όταν πάτε έξω στην περιοχή και περπατάτε στην επαρχία, και οι άνθρωποι σας φιλοξενούν, να τρώτε ότι σας προσφέρουν και να θεραπεύετε τους αρρώστους ανάμεσά τους.
Διότι, ότι μπαίνει στο στόμα σας, δεν θα σας μολύνει. Μα ότι βγαίνει από το στόμα σας, μπορεί να σας μολύνει»

15. Ο Ιησούς είπε, «όταν δείτε κάποιον που δεν έχει γεννηθεί από γυναίκα, να πέσετε κάτω και να τον λατρέψετε. Διότι αυτός είναι ο Πατέρας σας»

16. Ο Ιησούς είπε, «Ίσως οι άνθρωποι πιστεύουν πως ήρθα να φέρω ειρήνη στον κόσμο. Μα δεν γνωρίζουν πως ήρθα να σπείρω έριδες στον κόσμο: φωτιά, μάχαιρα, πόλεμο.
Θα υπάρξουν 5 σε έναν οίκο: οι τρεις εναντίον των δύο και οι δύο εναντίον των τριών, πατέρας εναντίον γιού και γιός εναντίον πατέρα, και θα στέκονται μόνοι»

17. Ο Ιησούς είπε, «θα σας προσφέρω ότι κανένα μάτι δεν είδε, ότι κανένα αυτί δεν άκουσε, ότι κανένα χέρι δεν άγγιξε, ότι δεν υψώθηκε σε ανθρώπινη καρδιά»

18. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού, «πες μας πως θα έρθει το τέλος μας;»
Ο Ιησούς είπε, «βρήκατε την αρχή και ψάχνετε το τέλος; Βλέπετε, το τέλος θα είναι εκεί που είναι η αρχή.
Συγχαρητήρια σ’ αυτόν που στέκεται στην αρχή: αυτός δεν θα γνωρίσει το τέλος και δεν θα γευτεί θάνατο»

19. Ο Ιησούς είπε, «Συγχαρητήρια σ’ αυτόν που δημιουργήθηκε προτού δημιουργηθεί.
Εάν εσείς γίνετε μαθητές μου και δώσετε προσοχή σ’ αυτά που λέω, αυτές οι πέτρες θα σας υπηρετήσουν.
Διότι είναι 5 δέντρα στον Παράδεισο για εσάς! Δεν αλλάζουν, χειμώνα ή καλοκαίρι, και τα φύλλα τους δεν πέφτουν. Όποιος τα γνωρίσει, δεν θα γευτεί θάνατο»

20. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού, «πες μας πως είναι η βασιλεία του Ουρανού»
Και τους είπε, «είναι σαν σπόρος μουστάρδας, ο μικρότερος όλων των σπόρων, μα όταν πέσει σε προετοιμασμένο χώμα, δημιουργεί μεγάλο φυτό και γίνεται καταφύγιο για τα πετεινά του ουρανού»

21. Η Μαρία είπε στον Ιησού, «πως είναι οι μαθητές σου;»
Κι αυτός είπε, «είναι σαν μικρά παιδιά που παίζουν σε αγρό που δεν είναι δικός τους. Όταν οι ιδιοκτήτες του αγρού έρθουν, θα πουν ‘’δώστε μας πίσω τον αγρό μας’’. Θα βγάλουν τα ρούχα τους μπροστά τους, για να τους τον δώσουν πίσω, και θα επιστρέψουν τον αγρό σ’ αυτούς.
Γι αυτόν τον λόγο λέω, εάν οι ιδιοκτήτες ενός οίκου γνωρίζουν ότι ο κλέφτης θα έρθει, θα είναι σε επιφυλακή προτού έρθει και δεν θα τον αφήσουν να διαρρήξει το σπίτι τους και να κλέψει τα υπάρχοντά τους.
Για εσάς λοιπόν λέω, να είστε σε επιφυλακή εναντίον του κόσμου. Προετοιμάστε τους εαυτούς σας με ισχυρό σθένος, ώστε οι κλέφτες να μην βρούν τρόπο να σας πιάσουν, διότι τα προβλήματα που περιμένετε θα έρθουν.
Είθε να υπάρχει κάποιος ανάμεσά σας που να καταλαβαίνει.
Όταν η σοδειά κάρπισε, ήρθε γρήγορα με ένα δρεπάνι και την μάζεψε. Οποιοσδήποτε εδώ με δυό καλά αυτιά, καλά θα κάνει ν’ ακούσει!

22. Ο Ιησούς είδε μερικά μωρά να θηλάζουν και είπε στους μαθητές του «αυτά τα μωρά που θηλάζουν είναι σαν αυτούς που θα εισέλθουν στην βασιλεία (του Πατέρα)»
Και αυτοί του είπαν «τότε, θα εισέλθουμε στη βασιλεία (του πατέρα) σαν μωρά;»
Κι ο Ιησούς τους είπε «όταν κάνετε τα 2 μέσα σε 1 και όταν θα κάνετε τα μέσα σαν τα έξω και τα έξω σαν τα μέσα, και τα πάνω σαν τα κάτω, και το αρσενικό και το θηλυκό σε μοναδικό, ώστε το αρσενικό να μην είναι αρσενικό και το θηλυκό να μην είναι θηλυκό, όταν έχετε τα μάτια στην θέση των ματιών, τα χέρια στην θέση των χεριών, τα πόδια στην θέση των ποδιών και την εικόνα στην θέση της εικόνας, τότε θα εισέλθετε (στην βασιλεία)»

23. Ο Ιησούς είπε, «θα σας επιλέξω, έναν από χίλιους και δύο από δέκα χιλιάδες, και θα στέκονται σαν μόνο ένας»

24. Οι μαθητές του είπανε, «δείξε μας το μέρος που βρίσκεσαι, διότι πρέπει να το βρούμε»
Και τους είπε, «Οποιοσδήποτε εδώ με δυό καλά αυτιά, καλά θα κάνει ν’ ακούσει! Υπάρχει φως μέσα σε έναν άνθρωπο του φωτός και φωτίζει όλο το κόσμο. Εάν δεν φωτίζει, είναι σκοτάδι»

25. Ο Ιησούς είπε, «Αγαπάτε τους φίλους σας σαν την ψυχή σας και προστατέψτε τους σαν την κόρη του οφθαλμού σας»

26. Ο Ιησούς είπε, «Βλέπεις την σκλήθρα στο μάτι του φίλου σου, μα δεν βλέπεις το δοκάρι στο δικό σου μάτι. Όταν βγάλεις το δοκάρι από το δικό σου μάτι, τότε θα δεις καθαρά για να αφαιρέσεις την σκλήθρα από το μάτι του φίλου σου»

27. «Εάν δεν νηστεύσεις από τον κόσμο, δεν θα βρεις την βασιλεία (του Πατέρα). Εάν δεν τηρείς το Σάμπαθ σαν Σάμπαθ, δεν θα δεις τον Πατέρα»

28. Ο Ιησούς είπε, «Στάθηκα στην μέση του κόσμου και εμφανίστηκα εμπρός τους με σάρκα και οστά. Τους βρήκα όλους μεθυσμένους και κανέναν διψασμένο. Πόνεσε η ψυχή μου για τα παιδιά της ανθρωπότητας, διότι είναι τυφλά στις καρδιές τους και δεν βλέπουν. Ήρθαν στον κόσμο κενά και αναζητούν να φύγουν από τον κόσμο κενά.
Μα στο μεταξύ είναι μεθυσμένα. Όταν παρατήσουν το κρασί τους, τότε θα αλλάξουν τους τρόπους τους»

29. Ο Ιησούς είπε, «Εάν η σάρκα δημιουργήθηκε λόγω του πνεύματος, αυτό είναι θαύμα. Μα εάν το πνεύμα δημιουργήθηκε λόγω του σώματος, αυτό είναι θαύμα θαυμάτων.
Μα θαυμάζω το πως αυτός ο μεγάλος πλούτος διαμένει σ’ αυτήν την ιδιοκτησία»

30. Ο Ιησούς είπε, «Όπου είναι τρεις θεότητες, είναι θεϊκές. Όπου είναι δύο ή μία, είμαι με αυτήν την μία. Όποια πέτρα σηκώσετε, θα Τον βρείτε. Σχίστε το ξύλο και θα Τον βρείτε εκεί.»

31. Ο Ιησούς είπε, «κανένας προφήτης δεν είναι ευπρόσδεκτος στην γενέτειρα του! Οι γιατροί δεν θεραπεύουν αυτούς που τους γνωρίζουν»

32. Ο Ιησούς είπε, «Μια πόλη χτισμένη σε ψηλό λόφο και οχυρωμένη, δεν μπορεί να πέσει, ούτε να μείνει κρυφή»

33. Ο Ιησούς είπε, «ότι ακούσετε στο αυτί σας, το άλλο αυτί ισχυρίζεται πως είναι από την κορυφή σας.
Κανείς δεν ανάβει λυχνάρι για να το βάλει κάτω από καλάθι, ούτε για να το βάλει κάπου κρυφά. Μα το βάζει κάπου όπου όλοι όσοι έρχονται και φεύγουν, μπορούν να δουν το φως του»

34. Ο Ιησούς είπε, «Εάν ένας τυφλός οδηγεί έναν τυφλό, και οι δύο θα πέσουν στην τρύπα»

35. Ο Ιησούς είπε, «δεν μπορεί κανείς να μπει στο σπίτι ενός δυνατού ανθρώπου και να το καταλάβει, χωρίς πρώτα να δέσει τα χέρια του ιδιοκτήτη. Μόνο τότε μπορεί κανείς να συλητήσει το σπίτι του».

36. Ο Ιησούς είπε, «μην ανησυχείτε από το πρωί έως το βράδυ για την τροφή σας και τον ρουχισμό σας. Είστε καλύτεροι από τα κρινάκια που δεν κινούνται.
Εσείς, εάν δεν έχετε ρούχο, τι θα φορέσετε; Ποιός θα προσθέσει στην περιωπή σας; Αυτός ο ίδιος που θα σας δώσει το ρούχο σας»

37. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού, «Πότε θα εμφανιστείς σε μάς; Πότε θα σε δούμε;»
Κι ο Ιησούς απάντησε, «Όταν θα γδυθείτε χωρίς να ντρέπεστε, και βάλετε τα ρούχα σας κάτω από τα πόδια σας και τα ποδοπατήσετε σαν μικρά παιδιά, τότε θα δείτε τον υιό του ζωντανού και δεν θα φοβηθείτε»

38. Ο Ιησούς είπε, «Συχνά ποθείτε να ακούσετε αυτές τις ρήσεις που σας λέω, και δεν έχετε άλλον από τον οποίο να τις ακούσετε. Θα υπάρξουν μέρες που θα με ψάχνετε και δεν θα με βρίσκετε»

39. Ο Ιησούς είπε, «Οι Φαρισαίοι και οι λόγιοι έχουν πάρει τα κλειδιά της γνώσης και τα έχουν κρύψει. Δεν εισέρχονται όμως κι ούτε επιτρέπουν την είσοδο σ’ αυτούς που το επιθυμούν.
Εσείς όμως, να είστε σοφοί σαν τους όφις και αγνοί σαν περιστέρια.»

40. Ο Ιησούς είπε, «ένα αμπέλι φυτεύτηκε ξέχωρα από τον Πατέρα. Επειδή δεν είναι δυνατό, θα ξεριζωθεί και θα εξαφανιστεί.»

41. Ο Ιησούς είπε, «Όποιος έχει κάτι στο χέρι του, θα του δωθούν κι άλλα, κι αυτός που δεν έχει τίποτα, θα στερηθεί και τα λίγα που έχει»

42. Ο Ιησούς είπε, «να είστε περαστικοί»

43. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού, «Ποιός είσαι που λες αυτά τα πράματα σε μας;»
Κι ο Ιησούς απάντησε, «δεν καταλαβαίνετε ποιός είμαι από αυτά που λέω σε σας.
Γίνατε σαν τους Ιουδαίους, που αγαπούν το δέντρο μα μισούν τους καρπούς του ή αγαπούν τους καρπούς αλλά μισούν το δέντρο»

44. Ο Ιησούς είπε, «όποιος βλαστημά τον Πατέρα θα συγχωρεθεί, κι όποιος βλαστημά τον υιό θα συγχωρεθεί, αλλά όποιος βλαστημήσει το Άγιο Πνεύμα δεν θα συγχωρεθεί, ούτε στην γη ούτε στον ουρανό»

45. Ο Ιησούς είπε, «τα σταφύλια δεν συλλέγονται από αγκαθωτά δέντρα ούτε τα σύκα από γαϊδουράγκαθα, διότι αυτά δεν έχουν καρπούς.
Οι καλοί άνθρωποι θα κάνουν καλό, από αυτό που έχουν μέσα τους. Οι κακοί άνθρωποι θα κάνουν κακό, από την κακία που έχει συσσωρευτεί στην καρδιά τους, και θα πουν κακά πράγματα. Διότι από το ξεχείλισμα της καρδιάς τους, πηγάζει το κακό»

46. Ο Ιησούς είπε, «από τον Αδάμ έως τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν από γυναίκα, κανείς δεν είναι σπουδαιότερος του Ιωάννη του Βαπτιστή, που τα μάτια του δεν πρέπει να αποστρέφονται.
Μα έχω πει ότι όποιος ανάμεσά σας γίνει παιδί, θα αναγνωρίσει την βασιλεία του Πατέρα και θα γίνει σπουδαιότερος του Ιωάννη»

47. Ο Ιησούς είπε, «ένας άνθρωπος δεν μπορεί να καβαλήσει 2 άλογα και να λυγίσει 2 τόξα.
Ο σκλάβος δεν μπορεί να υπηρετήσει 2 αφεντικά, αλλιώς θα ικανοποιήσει τον ένα και θα προσβάλει τον άλλο.
Κανείς δεν πίνει παλιό κρασί και αμέσως θέλει να πιεί νέο κρασί. Το νέο κρασί δεν μπαίνει σε παλιά σακιά κρασιού, διότι ίσως να σπάει, και το παλιό κρασί δε μπαίνει σε νέα σακιά κρασιού διότι ίσως να χαλάσει.
Ένα παλιό μπάλωμα δεν ράβεται σε νέο ρούχο, διότι θα προκαλέσει σχίσιμο»

48. Ο Ιησούς είπε, «Όταν δύο άνθρωποι κάνουν ειρήνη κάτω από μια στέγη, τότε μπορούν να πουν στο βουνό ‘μετακινήσου!’ και να μετακινηθεί»

49. Ο Ιησούς είπε, «Μακάριοι οι μόνοι και εκλεκτοί, διότι αυτοί θα βρουν την βασιλεία. Διότι από εκεί ήρθαν κι εκεί θα επιστρέψουν πάλι»

50. Ο Ιησούς είπε, «Εάν σας πούν ‘από που έρχεστε;’ να απαντήσετε ‘ερχόμαστε από το φως, από το μέρος που το φως αυτοδημιουργήθηκε, αυτοεγκαθιδρύθηκε και εμφανίστηκε στην εικόνα σας’.
Εάν σας πουν ‘είστε εσείς;’ να απαντήσετε ‘είμαστε τα τέκνα και είμαστε οι εκλεκτοί του ζωντανού Πατέρα’.
Εάν σας ρωτήσουν ‘ποιά είναι η απόδειξη του Πατέρα μέσα σας;’ να απαντήσετε ‘είναι η κίνηση και η γαλήνη’»

51. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού «πότε θα έρθει η ανάπαυση των νεκρών και πότε θα έρθει ο νέος κόσμος;»
κι ο Ιησούς τους απάντησε «αυτό που βλέπετε στο μέλλον, έχει ήδη έρθει, αλλά δεν το ξέρετε»

52. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού «24 προφήτες μίλησαν στο Ισραήλ και όλοι μίλησαν για σένα»
κι ο Ιησούς τους είπε «αγνοείτε όμως τον ζωντανό που είναι στην παρουσία σας και έχει μιλήσει για τους νεκρούς»

53. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού «είναι η περιτομή χρήσιμη ή όχι;»
κι ο Ιησούς τους απάντησε «εάν ήταν χρήσιμη, τότε ο Πατέρας θα δημιουργούσε τέκνα εξ’ αρχής περιτομημένα από την μήτρα της μητέρας τους. Η πραγματική περιτομή είναι στο πνεύμα κι εκεί είναι χρήσιμη και υψηλά σεβάσμια»

54. Ο Ιησούς είπε, «μακάριοι οι πτωχοί, διότι σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία του ουρανού»

55. Ο Ιησούς είπε, «όποιος δεν μισεί τον πατέρα και την μητέρα του, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου, κι όποιος δεν μισεί τ’ αδέλφια του και δεν κουβαλά τον σταυρό όπως εγώ, δεν είναι άξιός μου»

56. Ο Ιησούς είπε, «όποιος έφτασε να γνωρίσει τον κόσμο, ανακάλυψε ένα κουφάρι. Κι όποιος ανακάλυψε ένα κουφάρι, γι αυτόν ο κόσμος δεν είναι άξιος»

57. Ο Ιησούς είπε, «η βασιλεία του Πατέρα είναι σαν έναν άνθρωπο που έχει έναν καλό σπόρο. Ο εχθρός του ήρθε την νύχτα και έσπειρε παράσιτα δίπλα στον καλό σπόρο. Ο άνθρωπος δεν άφησε τους εργάτες να ξεριζώσουν τα παράσιτα, μα τους είπε «όχι! Διότι ίσως ξεριζώνοντας τα παράσιτα, να ξεριζώσετε και το καλό φυτό». Διότι μια μέρα τα παράσιτα θα διαχωρίζονται εύκολα, θα ξεριζωθούν και θα καούν»

58. Ο Ιησούς είπε, «Μακάριοι όσοι μοχθήσανε και βρήκανε την ζωή»

59. Ο Ιησούς είπε, «να κοιτάτε τον ζωντανό όσο ζείτε, αλλιώς ίσως να πεθάνετε και τότε θα προσπαθήσετε να τον δείτε, αλλά θα είστε ανίκανοι να τον δείτε»

60. Ο Ιησούς είδε έναν Σαμαρίτη να κουβαλά ένα αρνάκι και να πηγαίνει στην Ιουδαία. Είπε στους μαθητές του «αυτός ο άνθρωπος [...] γύρω από τον αμνό». Κι αυτοί του είπανε «θα το σκοτώσει για να το φάει». Κι αυτός τους είπε «δεν θα το φάει ζωντανό, μα αφού πρώτα το σκοτώσει και γίνει κουφάρι»
Και του είπανε «δεν μπορεί αλλιώς να το φάει»
Κι ο Ιησούς τους είπε «έτσι και με εσάς. Αναζητήστε έναν τόπο ανάπαυσης, αλλιώς θα γίνετε κουφάρια και θα φαγωθείτε»

61. Ο Ιησούς είπε «2 θα καθίσουν στο ανάκλιντρο. Ο ένας θα πεθάνει, ο άλλος θα ζήσει»
Και η Σαλώμη είπε «ποιός είσαι Κύριε; Σκαρφάλωσες στο ανάκλιντρό μου και έφαγες από το τραπέζι μου, λες και έρχεσαι από κάποιον»
Κι ο Ιησούς της είπε «είμαι αυτός που έρχεται από αυτό που είναι Όλο. Μου δόθηκαν πράγματα από τον Πατέρα μου. Είμαι ο μαθητής σου. Γι αυτό λέω, όταν ένας είναι ολόκληρος, τότε θα γεμίσει φως. Μα εάν είναι χωρισμένος (διαιρεμένος), τότε θα γεμίσει σκοτάδι»

62. Ο Ιησούς είπε «αποκαλύπτω τα μυστήριά μου, σ’ αυτούς που είναι άξιοι των μυστηρίων μου»

63. Ο Ιησούς είπε «ήταν κάποτε ένας άνθρωπος που απέκτησε πολλά λεφτά. Είπε ‘θα επενδύσω τα λεφτά μου ώστε να σπείρω, να θερίσω, να φυτέψω και να γεμίσω τις αποθήκες μου με τις σοδειές, ώστε ποτέ τίποτα να μη μου λείψει’. Αυτά σκεφτότανε με την καρδιά του, μα την ίδια νύχτα πέθανε. Όποιος εδώ έχει 2 καλά αυτιά, ας ακούσει».

64. Ο Ιησούς είπε «ένας άνθρωπος θα φιλοξενούσε καλεσμένους. Όταν ετοίμασε το δείπνο, έστειλε τον σκλάβο του να φέρει τους καλεσμένους.
Ο σκλάβος πήγε και είπε στον πρώτο ‘ο αφέντης μου σας καλεί’. Κι αυτός απάντησε ‘αγόρασα ένα σπίτι και με καλούν να φύγω για μια μέρα. Δεν προλαβαίνω’.
Ο σκλάβος πήγε στον άλλο και είπε ‘ο αφέντης μου σας καλεί’. Κι αυτός απάντησε ‘ο φίλος μου παντρεύεται και πρέπει να αναλάβω την οργάνωση. Δεν θα μπορέσω να έρθω. Σε παρακαλώ πες του αφέντη σου να με συγχωρέσει’.
Ο σκλάβος πήγε στο άλλο και είπε ‘ο αφέντης μου σας καλεί’. Κι αυτός του απάντηση ‘αγόρασα ένα χωράφι και πάω να πάρω το νοίκι. Δεν θα μπορέσω να έρθω. Παρακαλώ συγχωρέστε με’.
Ο σκλάβος γύρισε στον αφέντη του και του είπε ‘αυτοί που κάλεσες για δείπνο ζητάνε συγνώμη που δεν θα μπορέσουν να έρθουν’. Κι ο αφέντης είπε στον σκλάβο του ‘βγες στους δρόμους και φέρε όποιον βρεις για δείπνο’.
Οι αγοραστές και οι έμποροι δεν θα μπουν στον χώρο του Πατέρα μου»

65. Ο Ιησούς είπε «ο [...] άνθρωπος είχε ένα αμπέλι και το νοίκιαζε σε αγρότες, ώστε να το δουλεύουν κι αυτός να παίρνει την σοδειά. Έστειλε τον σκλάβο του ώστε να του δώσουν οι αγρότες την σοδειά. Αυτοί τον άρπαξαν, τον έδειραν, σχεδόν τον σκότωσαν και ο σκλάβος γύρισε και το είπε στον αφέντη του. ο αφέντης είπε ‘ίσως δεν τον ξέρανε’. Έστειλε άλλον σκλάβο μα οι αγρότες έδειραν κι αυτόν. Μετά ο αφέντης έστειλε τον γιό του και είπε ‘ίσως να δείξουν στον υιό μου περισσότερο σεβασμό’. Μα επειδή οι αγρότες ξέρανε πως είναι ο κληρονόμος του αμπελιού, τον έπιασαν και τον σκότωσαν. Οποιός εδώ έχει 2 καλά αυτιά, ας ακούσει!»

66. Ο Ιησούς είπε «δείξτε μου τον λίθο που οι χτίστες απέρριψαν: αυτός είναι το θεμέλιο»

67. Ο Ιησούς είπε «αυτοί που γνωρίζουν τα πάντα, μα αγνοούν τον εαυτό τους, αγνοούν τα πάντα»

68. Ο Ιησούς είπε «Μακάριοι είστε εάν σας καταδιώκουν. Κι αυτοί που σας καταδιώκουν, δεν θα βρουν μέρος να ξαποστάσουν»

69. Ο Ιησούς είπε «Μακάριοι είστε εάν καταδιώκονται από τον εαυτό τους. Αυτοί είναι που γνωρίζουν πραγματικά τον Πατέρα.
Μακάριοι οι πεινασμένοι. Διότι αυτοί θα χορτάσουν.»

70. Ο Ιησούς είπε, «εάν φέρετε μπροστά σας αυτά που είναι μέσα σας, αυτά θα σας σώσουν. Εάν δεν φέρετε μπροστά σας αυτά που είναι μέσα σας, αυτά θα σας καταστρέψουν»

71. Ο Ιησούς είπε, «θα καταστρέψω αυτόν τον οίκο και κανείς δεν θα μπορέσει να το ξαναχτίσει»

72. Ένας άνθρωπος είπε στον Ιησού «πες στ’ αδέλφια μου να μοιραστούν την ιδιοκτησία του πατέρα μας μαζί μου»
κι ο Ιησούς του είπε «ω άνθρωπε, ποιός με όρισε εμένα διχαστή;»
και γύρισε στους μαθητές του λέγοντας «δεν είμαι διχαστής, έτσι δεν είναι;»

73. Ο Ιησούς είπε «η σοδειά είναι μεγάλη, μα οι εργάτες λίγοι. Παρακαλέστε τον Πατέρα να στείλει κι άλλους εργάτες»

74. Ο Ιησούς είπε «ω Πατέρα, είναι τόσοι γύρω από την πηγή, μα κανείς δεν πίνει»

75. Ο Ιησούς είπε «πολλοί στέκονται στην είσοδο, μα ο μοναχικός είναι αυτός που θα εισέλθει στην γαμήλια αίθουσα»

76. Ο Ιησούς είπε «η βασιλεία του Πατέρα είναι σαν τον έμπορο που μετέφερε μεγάλη πραμάτεια και ανάκυψε ένα μαργαριτάρι. Ο έξυπνος έμπορος πούλησε την πραμάτειά του και αγόρασε το μαργαριτάρι. Έτσι κι εσείς, αναζητήστε αυτόν τον θησαυρό, που καμιά μύγα δε πλησιάζει να τον μολύνει και κανένα σκουλήκι δεν μπορεί να τον καταστρέψει»

77. Ο Ιησούς είπε «εγώ είμαι το φως που λάμπει πάνω απ’ όλα. Εγώ είμαι Όλα. Από εμένα όλα δημιουργήθηκαν και μέσα σε μένα όλα θα επιστρέψουν.»

78. Ο Ιησούς είπε «γιατί ήρθατε μέσα στην έρημο; Για να δείτε ένα κλαδάκι που το κουνά ο άνεμος; Ή για να δείτε έναν άνθρωπο με καλά ρούχα όπως οι βασιλιάδες και οι άρχοντές σας; Πάνω τους είναι τα ακριβά ρούχα, που τους εμποδίζουν να δουν την αλήθεια»

79. Μια γυναίκα από το πλήθος είπε στον Ιησού «ευλογημένη η μήτρα που σε γέννησε και τα στήθη που σε θήλασαν»
Κι ο Ιησούς της απάντησε «ευλογημένοι αυτοί που άκουσαν τον λόγο του Πατέρα και τον τήρησαν. Διότι θα υπάρξουν μέρες που θα λέτε ‘ευλογημένη η μήτρα που δεν γονιμοποιήθηκε και τα στήθη που δεν θήλασαν»

80. Ο Ιησούς είπε «αυτός που αναγνώρισε τον κόσμο, βρήκε την σάρκα. Μα αυτός που βρήκε την σάρκα, είναι ανώτερος του κόσμου»

81. Ο Ιησούς είπε «είθε αυτός που βρήκε πλούτη να κυβερνήσει, κι αυτός που έχει δύναμη να την αποποιηθεί»

82. Ο Ιησούς είπε «όποιος είναι πλησίον μου, είναι πλησίον της φωτιάς. Κι αυτός που είναι μακριά μου, είναι μακριά από την βασιλεία»

83. Ο Ιησούς είπε «οι εικόνες είναι φανερές στον άνθρωπο, μα το φως μέσα τους παραμένει κρυφό στην εικόνα του φωτός του Πατέρα. Αυτός θα φανερωθεί, μα η εικόνα Του θα παραμείνει κρυφή από το φως Του»

84. Ο Ιησούς είπε «όταν θα δείτε τους ομοίους σας, θα χαρείτε. Μα όταν δείτε τις εικόνες σας, που δημιουργήθηκαν πριν από εσάς, και που δεν πεθαίνουν ούτε φαίνονται, τότε πόσα θα μπορέσετε να υποφέρετε;»

85. Ο Ιησούς είπε «ο Αδάμ δημιουργήθηκε από μια τρομερή δύναμη και μεγάλο πλούτο, μα δεν έγινε άξιός σας. Διότι εάν ήταν άξιος, δεν θα πέθαινε»

86. Ο Ιησούς είπε «οι αλεπούδες έχουν τις τρύπες τους και τα πουλιά τις φωλιές τους. Μα ο Υιός του Ανθρώπου δεν έχει που την κεφαλή κλίναι»

87. Ο Ιησούς είπε «δύσμοιρο είναι το σώμα που εξαρτάται από το σώμα και δύσμοιρη είναι η ψυχή που εξαρτάται από αυτά τα 2»

88. Ο Ιησούς είπε «οι αγγελιοφόροι και οι προφήτες θα έρθουν σε σας και θα σας δώσουν αυτό που σας ανήκει. Εσείς με την σειρά σας, να τους δώσετε ότι έχετε και να πείτε στον εαυτό σας ‘πότε θα έρθουν για να πάρουν αυτά που τους ανήκουν;’»

89. Ο Ιησούς είπε «γιατί πλένετε το εξωτερικό της κούπας; Δεν καταλαβαίνετε ότι Αυτός που έφτιαξε το εσωτερικό είναι ο ίδιος που έφτιαξε το εξωτερικό;»

90. Ο Ιησούς είπε «ελάτε σε μένα, διότι ο ζυγός μου είναι ελαφρύς και η ηγεσία μου φιλεύσπλαχνη, και θα βρείτε ανταπόκριση στον εαυτό σας»

91. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού «πες μας ποιός είσαι, για να σε πιστέψουμε»
Κι ο Ιησούς τους είπε «εξετάζετε το πρόσωπο του ουρανού και της γης, μα δεν αναγνωρίζετε αυτόν που είναι μπροστά σας, και δεν ξέρετε πως να εξετάσετε αυτή τη στιγμή»

92. Ο Ιησούς είπε «ψάξτε και θα βρείτε. Μα ότι εμένα ρωτήσατε παλαιότερα και δεν σας απάντησα τότε, τώρα επιθυμώ να σας πω, μα τώρα δεν μου το ζητάτε»

93. Ο Ιησούς είπε «μη δίδετε ότι είναι ιερό στους σκύλους, διότι θα το πετάξουνε χάμω. Μη δίδετε μαργαριτάρια στους χοίρους, διότι θα τα συνθλίψουν»

94. Ο Ιησούς είπε «ψάξτε και θα βρείτε, κρούετε και θα σας ανοιχθεί»

95. Ο Ιησούς είπε «εάν έχετε λεφτά, μη τα δανείζετε με τόκο, μα να τα δίνετε σε αυτόν από τον οποίο δεν θα τα πάρετε πίσω»

96. Ο Ιησούς είπε «η βασιλεία του Πατέρα είναι σαν σωστή γυναίκα. Παίρνει λίγο προζύμι, το κλείνει μέσα σε ζυμάρι και φτιάχνει μεγάλα καρβέλια. Όποιος έχει 2 καλά αυτιά, ας ακούσει»

97. Ο Ιησούς είπε «η βασιλεία του Πατέρα είναι σαν την σωστή γυναίκα που κουβαλά ένα βάζο γεμάτο φαί. Καθώς περπατούσε στον δρόμο, μακριά ακόμα από το σπίτι, ο πάτος του βάζου έσπασε και το φαγητό χύθηκε στον δρόμο. Δεν το κατάλαβε, δεν πρόσεξε το ατύχημα. Όταν έφτασε σπίτι, ακούμπησε το βάζο και κατάλαβε πως είναι άδειο»

98. Ο Ιησούς είπε «η βασιλεία του Πατέρα είναι σαν τον σωστό άνδρα που θέλησε να σκοτώσει έναν δυνατό άνδρα. Στο σπίτι του τράβηξε το σπαθί του και δοκίμασε να τρυπήσει μ’ αυτό τον τοίχο, για να δει αν μπορούσε να τα καταφέρει. Μετά σκότωσε τον δυνατό άνδρα»

99. Οι μαθητές ρώτησαν τον Ιησού «τα αδέλφια σου και η μητέρα σου είναι απ’ έξω»
Και ο Ιησούς απάντησε «αυτοί εδώ που κάνουν το θέλημα του Πατέρα είναι τα αδέλφια μου και η μητέρα μου. Αυτοί είναι που θα εισέλθουν στην βασιλεία του Πατέρα»

100. Δείξανε στον Ιησού ένα χρυσό νόμισμα και του είπαν «οι άνθρωποι του Καίσαρα απαιτούν να τους δίνουμε φόρους»
Κι ο Ιησούς απάντησε «να δίνετε στον Καίσαρα αυτά που ανήκουν στον Καίσαρα και στον Θεό αυτά που ανήκουν στον Θεό και σε μένα αυτά που μου ανήκουν»

101. Ο Ιησούς είπε «όποιος δεν μισεί τον πατέρα και την μητέρα του όπως εγώ, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου. Κι όποιος δεν αγαπά τον πατέρα και την μητέρα του όπως εγώ, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου. Διότι η μητέρα μου, μου έδωσε ψέματα, ενώ η πραγματική Μητέρα μου, μου έδωσε ζωή»

102. Ο Ιησούς είπε «αλίμονο στους Φαρισαίους, που είναι σαν σκύλοι που κοιμούνται στο παχνί των βοδιών. Ούτε αυτοί τρώνε, ούτε αφήνουν τα βόδια να φάνε»

103. Ο Ιησούς είπε «τυχερός ο άνθρωπος που γνωρίζει από που θα εισβάλλουν οι κλέφτες. Κι έτσι μπορεί να προφυλάξει το σπίτι του και να αρματωθεί προτού εισβάλλουν.

104. Οι μαθητές είπαν «ελάτε, ας προσευχηθούμε σήμερα κι ας νηστεύσουμε»
κι ο Ιησούς τους απάντησε «ποιά είναι η αμαρτία που διέπραξα και πότε κατατροπώθηκα; Όταν ο γαμπρός εξέλθει από την γαμήλια σουίτα, τότε ας προσευχηθούνε κι ας νηστεύσουνε»

105. Ο Ιησούς είπε «αυτός που γνωρίζει τον Πατέρα και την Μητέρα, θα τον αποκαλέσουνε υιό πόρνης»

106. Ο Ιησούς είπε «όταν κάνετε τα δύο ένα, θα γίνεται ο υιός του Ανθρώπου, κι όταν θα λέτε ‘βουνό, μετακινήσου’, θα μετακινείται»

107. Ο Ιησούς είπε «η βασιλεία (του Πατέρα) είναι σαν τον βοσκό που είχε 100 πρόβατα. Ένα από αυτά, το μεγαλύτερο, απομακρύνθηκε από το κοπάδι. Ο βοσκός άφησε τα υπόλοιπα 99 και πήγε να βρει το ένα. Όταν μετά από πολύ κόπο το βρήκε, του είπε ‘για σένα νοιάζομαι περισσότερο απ’ ότι για τα άλλα 99’»

108. Ο Ιησούς είπε «αυτός που θα πιεί από το στόμα μου, θα γίνει σαν εμένα κι εγώ θα γίνω αυτός, κι ότι είναι κρυφό θα του αποκαλυφθεί»

109. Ο Ιησούς είπε «η βασιλεία (του Πατέρα) είναι σαν τον άνθρωπο που είχε έναν κρυμμένο θησαυρό στο χωράφι του, χωρίς να το ξέρει. Μετά τον θάνατό του, το άφησε (το χωράφι) στον γιό του. Ούτε ο γιός γνώριζε για τον θησαυρό. Κληρονόμησε το χωράφι και το πούλησε. Αυτός που το αγόρασε, το όργωσε και βρήκε τον θησαυρό. Κι άρχισε να δανείζει λεφτά με τόκο, σ’ όποιον ήθελε»

110. Ο Ιησούς είπε «όποιος βρει τον κόσμο και γίνει πλούσιος, ας αποκηρύξει τον κόσμο»

111. Ο Ιησούς είπε «ο ουρανός και η γη θα μαζεύονται στην παρουσία σας. Κι αυτός που ζει μέσα από τον Ζωντανό, δεν θα γνωρίσει τον θάνατο. Διότι, δεν σας έχω πει πως ‘όποιος βρει τον εαυτό του, θα είναι ανώτερος του κόσμου’;»

112. Ο Ιησούς είπε «αλίμονο στην σάρκα που εξαρτάται από την ψυχή. Αλίμονο στην ψυχή που εξαρτάται από την σάρκα»

113. Οι μαθητές είπαν στον Ιησού «πότε θα έρθει η βασιλεία;»
κι ο Ιησούς απάντησε «δεν θα έρθει με το να την περιμένετε. Δεν είναι θέμα να πείτε ‘εδώ είναι’ ή ‘εκεί είναι’. Η βασιλεία του Πατέρα είναι σπαρμένη σ’ όλη τη γη, και οι άνθρωποι δεν την βλέπουν»

114. ~λέγεται ότι προστέθηκε αργότερα~
Ο Σίμωνας Πέτρος είπε στον Ιησού «ας φύγει η Μαρία (η Μαγδαληνή) από κοντά μας, διότι οι γυναίκες δεν είναι άξιες της Ζωής»
κι ο Ιησούς του απάντησε «εγώ θα την καθοδηγήσω και θα την κάνω άνδρα, ώστε κι αυτή να γίνει ζωντανό Πνεύμα όπως εσείς. Διότι πολλές γυναίκες που θα γίνουν άνδρες, θα εισέλθουν στην βασιλεία του ουρανού»





Δεν υπάρχουν σχόλια: