Ολα τα χρησιμοποιείς και σε χρησιμοποιούν.
Να είσαι χρηστικός και να φθείρεσαι όπως ορίζει
η φύση σου. Να είσαι δοτικός. Κανείς δε μπορεί να
σου πάρει τίποτα, μόνο τη γεύση σου. Οσο περισσότερο
δίνεσαι, τόσο υπάρχεις. Οσο αφήνεσαι, τόσο μεγαλώνεις.
...Ολα είναι μικρά και περαστικά. Μόνο ένα είναι μεγάλο.
Το νόημα τους..
Λιώσε, πριν μορφοποιηθείς. Τίποτα δε σου ανήκει.
Μόνο το ταξίδι.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ!

Ο ηρωικός Hugh Herr δεν απολαμβάνει τίποτα περισσότερο από μια καλή ανάβαση σε έναν
βράχο, παρόλο που έχει χάσει και τα δυο του πόδια σε μια… καταστροφική αναρρίχηση όταν ήταν έφηβος, η οποία παραλίγο να του στερήσει και τη ζωή.
«Ήμουν 17 χρόνων το 1982 όταν ανέβηκα με έναν φίλο στοMunt Washington στο Νιου Χαμσάιρ. Όμως το χιόνι και η χιονοθύελλα δεν ήταν όπως περιμέναμε. Μετά βίας μπορούσαμε να σταθούμε και αγκαλιάζαμε ο ένας τον άλλον για να ζεσταθούμε. Τα πόδια μας μούδιασαν και πάθαμε υποθερμία. Εν τέλει σωθήκαμε αλλά ήταν πολύ αργά πια για τα πόδια μου», εξηγεί ο Hugh
Κατακτώντας πρόσφατα έναν ψηλό και απότομο βράχο, ύψους 61 μέτρων, απέδειξε σε όλους ότι η δύναμη της θέλησης ξεπερνά την ανθρώπινη ικανότητα και η αναπηρία δεν γίνεται πάντα τροχοπέδη στη ζωή ενός ανθρώπου.
Αν και ένα από τα δύο τεχνητά πόδια του έπεσε κατά την ανάβαση στο βράχο, ο Hugh δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Αντίθετα περίμενε υπονομετικά μέχρι οι φίλοι του από το έδαφος να του το στείλουν πάλι επάνω με σχοινί, για να συνεχίσει απτόητος την αναρρίχηση.
Μια λάθος κίνηση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τον Hugh αλλά τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας στο θέμα των προσθετικών μελών, που τα έχει κάνει απόλυτα λειτουργικά προς τον χρήστη, όσο και η δύναμη ψυχής του νεαρού αναρριχητή διέψευσαν όσους δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρει.
«Κάποια στιγμή το τεχνητό μέλος θα είναι μια απλή συσκευή… μεταφοράς, όπως ένα αυτοκίνητο. Η ενέργεια που θα χρειάζεται κάποιος με προσθετικό πόδι, για παράδειγμα, προκειμένου να περπατήσει θα είναι λιγότερη από αυτήν που χρησιμοποιεί ένα φυσιολογικό άτομο», λέει ένας ερευνητής στο Massachusetts Institute of Technology από όπου ο Hugh προμηθεύτηκε τα… βιονικά πόδια του.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ιστορία του Herr μεταφέρθηκε στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο «Ποιος λέει ότι δεν μπορώ;» (σ.σ. «Who Says I Can’t»), με σκοπό να παρακινήσει άτομα με αναπηρία να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ ο ίδιος έχει απασχολήσει κατά καιρούς τον Τύπο και έχει γίνει πρώτο θέμα σε πολλά περιοδικά.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ "ΝΑ ΛΥΠΑΣΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ"

ΝΑ ΛΥΠΑΣΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ…
 
Να λυπάσαι το έθνος με το πλήθος τα δόγματα και την κούφια θρησκεία.
Να λυπάσαι το έθνος οπού ρούχα φορεί που δεν ύφανε το ίδιο
ψωμοτρώει από στάρι που εκείνο δε θέρισε
το κρασί του δεν γίνηκε απ’ τις δικές του πατούσες.
 
Να λυπάσαι το έθνος που δοξάζει μ’ εγκώμια
τον τραμπούκο σαν ήρωα
και τον κατακτητή του με την κίβδηλη λάμψη
θεωρεί ευεργέτη.
 
Να λυπάσαι το έθνος που αψηφά τους κινδύνους
μοναχά στα ονείρατα
μα και πάλι κιοτεύει το πρωί σαν ξυπνήσει.
 
Να λυπάσαι το έθνος που υψώνει φωνή
σε κηδείες μονάχα
και φουσκώνει σα διάνος σε ερείπια αρχαία.
Και που δεν ξεσηκώνεται παρά μόνο ανίσως
ο λαιμός του βρεθεί ανάμεσα σε σπαθί και κουτσούρι.
 
Να λυπάσαι το έθνος που έχει πολιτικό την αλεπού
τον σαλτιμπάγκο για φιλόσοφό του
και που η τέχνη του είναι τέχνη
πιθηκισμού και μπαλωμάτων.
 
Να λυπάσαι το έθνος που δέχεται
κάθε νέο αφέντη με σάλπιγγες
και τον διώχνει πνιγμένο στα «γιούχα»
για να φέρει μετά τον επόμενο με σαλπίσματα πάλι.
 
Να λυπάσαι το έθνος που οι σοφοί του από χρόνια βουβάθηκαν
κι οι σπουδαίοι του άντρες είν’ ακόμα στην κούνια.
 
Να λυπάσαι το έθνος που έχει γίνει κομμάτια
και που κάθε κομμάτι του παριστάνει το έθνο
 
(Χαλίλ Γκιμπράν, από τον Κήπο του Προφήτη, 1933

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΙΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ

Σκέφτεσαι σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκατοικήσεις με τον καλό σου (ή την καλή σου); Έχεις ένα φιλαράκι και σου έχει περάσει από το μυαλό η σκέψη να συγκατοικήσετε, προκειμένου να μοιραστείτε τα έξοδα, αλλά και για να έχεις μία καλή παρεϊτσα στο σπίτι;Πριν πάρεις οποιαδήποτε καθοριστική απόφαση, αρκεί να διαβάσεις το ζώδιο του ατόμου με το οποίο σκέφτεσαι να συμβιώσεις, ώστε να μάθεις αν θα καταφέρεις να ταιριάξεις μαζί του σε μία ενδεχόμενη συγκατοίκηση. Επιπλέον, θα μάθεις και τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξεις, προκειμένου η συγκατοίκησή σας να έχει μία όμορφη εξέλιξη!….

ΚΡΙΟΣ

Η συγκατοίκηση με έναν Κριό είναι βέβαιο ότι θα είναι μία συγκλονιστική εμπειρία! Μερικές φορές θα αισθάνεσαι ότι ζεις σε ένα ναρκοπέδιο και αυτό θα συμβαίνει γιατί ο Κριός είναι αρκετά άτσαλος και ακατάστατος και από την άλλη πλευρά, όταν έχει τα νεύρα του, τροχίζει τα νύχια του για καβγά! Αν είσαι λάτρης της τάξης και θέλεις ο χώρος σου να είναι συγκροτημένος, τότε να ξέρεις ότι θα πρέπει να ρίξεις πολύ δουλειά, προκειμένου να μαζεύεις τις πεταμένες κάλτσες, τα λερωμένα πιάτα και ποτήρια, αλλά και τις ζημιές που κάνει ο Κριός, λόγω της βιασύνης του! Για να μην τον αδικούμε κιόλας, ο Κριός ως συγκάτοικος είναι αρκετά ευχάριστος, θα σε κάνει να γελάς και θα παίρνει αποφάσεις και πρωτοβουλίες, τη στιγμή που εσύ είσαι σε αδύναμη θέση. Το Κριάρι είναι η κολώνα του σπιτιού… και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά.

ΤΑΥΡΟΣ

Σου αρέσει η σπιτική ζωή; Περνάς ατέλειωτες ώρες με την πιτζάμα και τις παντόφλες μπροστά από την τηλεόραση χαζεύοντας σειρές; Τότε η συγκατοίκησή σου μαζί του θα εξελιχθεί σε πολύ αρμονικούς ρυθμούς… Ο Ταύρος είναι αρκετά βολικός, άνετος, αλλά και νοικοκύρης συγκάτοικος. Τον ενδιαφέρει να διατηρεί το χώρο του όμορφο, άσε που τα πάει πολύ καλά με την διακόσμηση, την μαγειρική, αλλά και την κηπουρική. Μέχρι εδώ όλα μπορεί να σου φαίνονται ωραία… το θέμα που μπορεί να σε ενοχλήσει ή και να σε κουράσει, είναι ότι ο Ταύρος θέλει πολλές φορές να γίνονται όλα όπως ο ίδιος επιθυμεί και όταν γίνεται κάτι που δεν του αρέσει, πεισμώνει και κατεβάζει κάτι μούτρα μέχρι τα πατώματα… Κοιμάται αρκετές ώρες, με την απαίτηση να επικρατεί η απόλυτη σιγή και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνονται αλλαγές στο χώρο του σπιτιού, γιατί αποδιοργανώνεται. Αν λοιπόν θέλεις να συμβιώνεις με ένα άτομο που στο σπίτι σας θα επικρατεί η τάξη και το πρόγραμμα, τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
ΔΙΔΥΜΟΙ

Μπορεί η συγκατοίκηση με έναν Δίδυμο να μην είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, το σίγουρο είναι όμως ότι θα είναι μία πολύ διασκεδαστική εμπειρία, που θα θυμίζει κάτι από τα ξέφρενα φοιτητικά σου χρόνια! Μην νομίζεις ότι ο Δίδυμος θα περνά πολλές ώρες στο σπίτι μαζί σου, το σπίτι για τον Δίδυμο, είναι κάτι σαν ξενοδοχείο, δηλαδή το επισκέπτεται τις ώρες που θα κοιμηθεί! Η φασαρία, τα πάρτι και οι προσκεκλημένοι είναι μέσα στο πρόγραμμα της συγκατοίκησής σας, αφού ο Δίδυμος δεν τα πάει και πάρα πολύ καλά με την ηρεμία. Οι φίλοι λοιπόν θα κάνουν παρέλαση από το σπίτι, ενώ παράλληλα και εσύ μαζί του θα περνάς βράδια με ατέλειωτη κουβέντα, αράζοντας στον καναπέ ή στο μπαλκόνι. Το αρνητικό λοιπόν είναι ότι το σπίτι σας δεν θα έχει ποτέ ησυχία, το θετικό είναι ότι ο Δίδυμος κουβεντιάζει και προσπαθεί να λύσει το κάθε θέμα που προκύπτει, επομένως σε κάθε δύσκολη στιγμή αισθάνεσαι ότι έχεις έναν ώμο να ακουμπήσεις, για να εκφράσεις όλα όσα σκέφτεσαι!
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Μία συγκατοίκηση με εναλλαγές, αλλά και με πολύ ζεστασιά πρόκειται να βιώσεις στο πλευρό του Καρκίνου. Θα σε κάνει γρήγορα να νιώσεις ότι είσαι η οικογένειά του, ότι είσαι το πιο κοντινό του πρόσωπο, ενώ με την φροντίδα που θα σου προσφέρει, θα νιώθεις τέτοια υπερπροστασία, σαν να είσαι και πάλι μικρό παιδί! Ο Καρκίνος είναι ο νοικοκύρης του ζωδιακού, φροντίζει το σπίτι του, θέλει να τηρείται τάξη, να έχει πάντα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και φυσικά, του αρέσει όλα τα ζητήματα του σπιτιού να κυλούν σε παραδοσιακούς ρυθμούς! Μην σε δει με τα πόδια στο τραπέζι ή να τσακίζεις το… σεμεδάκι της μαμάς, θα ακούς γκρίνια για πόση ώρα! Το αρνητικό της συγκατοίκησης με τον Καρκίνο, είναι η ψυχοσυναισθηματικές του διακυμάνσεις, οι οποίες σαφώς θα επηρεάζουν και εσένα κάποιες στιγμές! Τη μία μπορεί να τον δεις χαμογελαστό και ευδιάθετο και εντελώς ξαφνικά, την επόμενη μέρα, να είναι με τα μούτρα μέχρι τα πατώματα, να κλείνεται στο δωμάτιό του, να κλαίει ή να έχει τα νεύρα του, απλά και μόνο από κάποιο μικρό προβληματάκι… Μπορείς να το αντέξεις;
ΛΕΩΝ

Το γέλιο, η χαρά και η διασκέδαση, θα είναι πάντα μέρος της καθημερινότητάς σου στην συμβίωσή σου με έναν Λέοντα! Το πρωί θα ξυπνάς με τραγούδια, ενώ τα βράδια θα τον πιάνει η πιλάλα να ντυθείτε, να στολιστείτε και να βγείτε βόλτα! Το θετικό με τον Λέοντα είναι ότι είναι κουβαρντάς και θέλει το σπίτι του να είναι πάντα γεμάτο, να μην λείπει τίποτα. Δεν θα σου γκρινιάζει για τους απλήρωτους λογαριασμούς που ξέχασες, αλλά ούτε και για την αμέλειά σου να ψωνίσεις, αφού ο ίδιος θα νοιάζεται πάντα να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες. Το αρνητικό με τον Λέοντα είναι ότι θέλει κάποια πράγματα μέσα στο σπίτι να γίνονται με τον ρυθμό τον δικό του, την στιγμή που ο ίδιος το προστάζει. Πολλές φορές είναι σαν να θεωρεί ότι αυτός είναι και άλλος δεν υπάρχει, βάζοντας κάποιες ανάγκες του πάνω από τις δικές σου! Για παράδειγμα, μπορεί να βιάζεσαι να κάνεις ένα μπάνιο για να φύγεις και αυτός να είναι κλεισμένος με τις ώρες κάνοντας το πολύωρο αφρόλουτρό του! Επιπλέον, μην παραξενευτείς αν πετάει τα ρούχα του δεξιά και αριστερά, περιμένοντας ότι θα του τα μαζέψεις…
ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Το σίγουρο είναι ότι στο σπίτι σας όλα θα πηγαίνουν ρολόι και όλα θα λειτουργούν στην εντέλεια! Η συγκατοίκηση με τον Παρθένο θα έχει πρόγραμμα και πολλές φορές θα νιώθεις ότι ζεις σε ξενοδοχείο υπερπολυτελείας και όχι σε σπίτι! Ετοιμάσου όμως για γκρίνιες, αλλά και καυστική κριτική, αν εσύ δεν μπορείς να τηρήσεις τους βασικούς κανόνες που θα θέσει ο Παρθένος για την συμβίωσή σας. Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Μα φυσικά πρέπει να γίνεται τακτικό καθάρισμα, αλλαγή των σεντονιών μία φορά την εβδομάδα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα και ποτέ δεν πρέπει να είναι τίποτα πεταμένο, άσε που το σπίτι θα πρέπει να αερίζεται 3 φορές μέσα στην ημέρα και δεν θα πρέπει να πατάς με τα παπούτσια στο παρκέ! Το θετικό είναι ότι ο Παρθένος είναι μάστορας, πιάνουν τα χέρια του και μπορεί να τακτοποιεί και να επιδιορθώνει κάθε ζημία που προκύπτει μέσα στο σπίτι, επομένως θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, όταν καεί η λάμπα ή όταν πρέπει να γίνει κάποιο μερεμέτι… Μπορείς να ζεις και να τηρείς ένα αυστηρό πρόγραμμα στην καθημερινότητά σου; Τότε θα τα πας καλά με τον Παρθένο!
ΖΥΓΟΣ

Ένα σπίτι γεμάτο από χαρά, γέλιο και κοινωνικότητα θα έχεις, συμβιώνοντας με τον Ζυγό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα καλόβολος συγκάτοικος και το μόνο που θέλει είναι στο σπίτι σας να επικρατεί η ηρεμία! Δύσκολα θα διαφωνήσεις ή θα τσακωθείς μαζί του, αφού είναι αρκετά συγκαταβατικός και τις περισσότερες φορές υποχωρεί. Το σπίτι σας θα είναι σαν πρωτοσέλιδο γνωστού περιοδικού διακόσμησης, αφού ένας Ζυγός όχι μόνο έχει εξαιρετικό γούστο, αλλά φροντίζει ο χώρος του να είναι ιδιαίτερα όμορφος και ζεστός! Η μουσική και τα τραγούδια θα κάνουν τη ατμόσφαιρα του σπιτιού ακόμα πιο ευχάριστη, αλλά και διασκεδαστική! Το πρόβλημα με τον Ζυγό είναι πως χαρακτηρίζεται από αναβλητικότητα και πολλές φορές προσπαθεί να καλύψει τα λάθη ή τις παρανοήσεις του, με ατέλειωτες δικαιολογίες. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα συνεπής στις υποχρεώσεις του ή μερικές φορές θα σε κουράσει που θέλει να κάνετε το κάθε τι μαζί, χωρίς ο ίδιος να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τίποτα!
ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Κάθε συγκατοίκηση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, όμως η συμβίωση με έναν Σκορπιό είναι δύσκολη υπόθεση και πρέπει πρώτα να έχει δοκιμαστεί αρκετά η σχέση σας, προκειμένου να κάνετε το βήμα να μείνετε μαζί! Ο Σκορπιός θέλει την ησυχία του, τον προσωπικό του χώρου, επιθυμεί την απομόνωση και δεν του αρέσει να παραβιάζουν οτιδήποτε θεωρεί δικό του. Το δύσκολο σημείο της συμβίωσής σας λοιπόν, είναι ότι ο Σκορπιός πολλές στιγμές μπορεί να μην έχει όρεξη για κουβεντούλες, αρκετά συχνά θα θέλει να τα γνωρίζει όλα και να εμπλέκεται σε οτιδήποτε δεν αφορά τον ίδιο αλλά εσένα και για τα προσωπικά του ζητήματα, θα υψώνει τοίχο. Ωστόσο, η συγκατοίκησή σου με έναν Σκορπιό, έχει και τα θετικά της… Θα είναι ο έμπιστος άνθρωπος, που θα μπορείς ανεπιφύλακτα να στηριχτείς πάνω σου. Θα σε υπερασπίζεται σε κάθε δύσκολη στιγμή και θα σε προστατεύει από τις κακοτοπιές… Θα έχετε μία βαθιά και ουσιαστική σχέση, που θα σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια, σιγουριά και προπάντων, εμπιστοσύνη!
ΤΟΞΟΤΗΣ

Το σπίτι δεν τον βλέπει συχνά, αφού ο Τοξότης δεν μπορεί να κάθεται για πολύ σε έναν χώρο και τις περισσότερες φορές βγαίνει, διασκεδάζει ή και ταξιδεύει! Στην ουσία, για να πάει καλά η συγκατοίκησή σου με τον μεταβλητό πύρινο φίλο σου, θα πρέπει να έχεις φιλελεύθερες απόψεις, δεν θα πρέπει να τηρείτε στο σπίτι σας πρόγραμμα το οποίο θα τον καταπιέζει και είναι βασική του ανάγκη να μην νιώσει ότι περιορίζεται. Αν λοιπόν δεν έχεις κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί ελεύθερα να κάνει ό,τι του… καπνίσει, την στιγμή που θα το θελήσει, χωρίς να δώσει λόγο σε κανέναν και σε τίποτα, τότε θα τα πας καλά μαζί του! Ένα από τα θετικά στοιχεία της συγκατοίκησής σας είναι ότι ο Τοξότης θα σε παρασύρει με το κέφι του και θα σε εμψυχώνει με την αισιοδοξία του, όταν εσύ θα έχεις τις μαύρες σου!
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Η συγκατοίκησή σου με τον Αιγόκερω μπορεί να πάει πολύ καλά, αρκεί να μπορείτε να προσαρμόσετε στο πρόγραμμά σας, όλες τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς σας. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε κοινά ενδιαφέροντα, κατανόηση στις ανάγκες του ενός και του άλλου, αλλά και κοινή ζωή και πορεία με κάποιο τρόπο! Ένας Αιγόκερως έχει τα χούγια του, τα οποία δεν μπορεί να αλλάξει και φυσικά, θα πρέπει να τα αποδεχτείς. Το σπίτι σας θα είναι ένα πλοίο, στο οποίο είναι ο καπετάνιος, που κοντρολάρει τα πάντα! Πολλές φορές θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στα δύσκολα και άλλες φορές θα προσπαθήσει σαν αυστηρός δάσκαλος να σε βάλει τον ίσιο δρόμο! Το θετικό είναι όμως ότι θα έχεις στο σπίτι σου έναν άνθρωπο που θα σε σέβεται, θα σε προστατεύει και θα καταφέρει να βάλει και τη δική σου ζωή σε μία σειρά.
ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ένα σπιτικό με ανεμελιά, ζωηράδα, κέφι και αλλαγές πρόκειται να έχεις με συγκάτοικό σου τον Υδροχόο! Προσοχή όμως, γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν μπαίνει σε στενά καλούπια και δεν θα μπορεί να τηρήσει τους κανόνες ή τα πρέπει που θα του ορίσεις. Θα είναι το πιο έμπιστο φιλαράκι σου, με το οποίο θα κουβεντιάζεις εφ’ όλης της ύλης για τα πάντα, από την πολιτική ή τα κους-κους της showbiz, μέχρι τους προβληματισμούς που έχεις για τη ζωή σου! Θα είναι ο ώμος που θα μπορείς να ακουμπήσεις και η αγκαλιά στην οποία θα μπορείς να κλάψεις. Ωστόσο, κάποιες στιγμές μπορεί να νιώσεις ότι δεν μπορείς να βασιστείς πάνω του, ότι είναι ανέμελος ως και ανεύθυνος, όταν πρόκειται να τακτοποιήσετε βασικές κοινές σας υποχρεώσεις. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, θα πρέπει να ζυγίσεις τα θετικά και τα αρνητικά και, πριν κάνεις το βήμα να συμβιώσεις, να δηλώσεις ελεύθερα τα «θέλω» σου, για να δεις αν θα μπορέσει να τα δεχτεί.
ΙΧΘΕΙΣ

Η συμβίωση με έναν Ιχθύ είναι σκέτη γλύκα, γιατί θα αισθάνεσαι ότι έχεις έναν δικό σου άνθρωπο, ένα οικείο πρόσωπο που σε νοιάζεται, σε φροντίζει, σε εξυπηρετεί και θέλει να σε βλέπει να χαμογελάς. Το σπίτι σας θα το διακοσμεί ανάλογα με τα συναισθήματά του και πολλές φορές θα νομίζεις ότι μπήκες κάπου αλλού και όχι στον χώρο που μένετε μαζί! Πολλές φορές θα σε εκνευρίσει με τις μόνιμες ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του, γιατί έστω και αν κάποια φορά αργήσεις να φανείς στο σπίτι και δεν τον έχεις ενημερώσει, αυτός θα κάνει πόσα σενάρια ότι κάτι κακό σου έχει συμβεί! Επιπλέον να αναμένεις ότι συχνά μπορεί να σου λέει ψεματάκια για αθώα θέματα που αφορούν το σπίτι, απλά και μόνο για να αποφύγει τις γκρίνιες και τις διαφωνίες… Μην κάνεις λοιπόν την ερώτηση «Γιατί έφαγες το γιαούρτι μου» γιατί πολύ απλά η απάντηση που θα παίρνεις κάθε φορά θα είναι : «Μα δεν θυμάσαι καλά, εσύ το έφαγες εχτές το βράδυ»!

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΠΟΙΟ ΖΩΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΟΥ ΜΙΣΟ

ΚΡΙΟΣ

Σαν δυναμικό Κριάρι που....
 είσαι, πάντα αναζητάς την αναγνώριση και την πρωτιά.Η εμφάνισή σου είναι σούπερ και εκρηκτική, ποτέ σχεδόν δεν περνάς απαρατήρητος. Το ενδιαφέρον σου για την καριέρα σου είναι μερικές φορές υπερβολικό. Σου αρέσουν οι οπαδοί αλλά ποτέ δεν αλλάζεις πορεία για να τους προσελκύσεις. Λες αλήθειες, ενώ ξέρεις ότι πονάνε. Όμως, παρόλα αυτά, εσύ νοιώθεις ανικανοποίητος και μοναχικός. Ξέρεις πότε θα πεις «αντίο μοναξιά» και «καλημέρα στον έρωτα», όταν καταλάβεις ότι το πολικό σου ζώδιο που είναι ακριβώς απέναντι από σένα, ο ΖΥΓΟΣ, σε φλερτάρει για να το πλησιάσεις. Όταν πας κοντά, καταλαβαίνεις ότι επιτέλους βρήκες αυτό που έψαχνες πάντα στην ζωή σου. Για να το κρατήσεις, άλλαξε το «εγώ είμαι» σε «εμείς είμαστε». Πες τη γνώμη σου αλλά μάθε την κατανόηση και χρησιμοποίησε την ευγένεια. Άφησε την μοναχικότητα και την αδυναμία στην εργένικη ζωή. Απελευθερώσου από τον εγωισμό σου, γιατί τότε και μόνον τότε ζεις συντροφικά. Tά χρυσά κλειδιά τα κρατάς στα χέρια σου και μόλις μάθεις καλά το μάθημα του Ζυγού, η ευτυχία θα είναι κοντά σου.

ΤΑΥΡΟΣ

Η πιο σταθερή θηλυκή παρουσία που υπάρχει είσαι εσύ
Η υλική ασφάλεια για σένα είναι το ιδανικό σου. Την αναζητάς παντού για αυτό λατρεύεις τα ακριβά ρούχα. Μερικές φορές αναγνωρίζεις μέσα σου τη δύναμη του Θεού και άλλες φορές την ψάχνεις μέσα στην Τέχνη. Ξέρεις ότι είσαι φιλήδονος αλλά δεν το παραδέχεσαι. Όταν νοιώσεις ανικανοποίητος, καλύτερα να ψάξεις για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου στο πολικό ζώδιο του ΣΚΟΡΠΙΟΥ που σε συμπληρώνει και σε φορτίζει με τον πιο δυνατό τρόπο. Γίνεσαι ακαταμάχητος. Ο αγαπημένος σου Σκορπιός θέλει δράση. Άλλαξε το παρελθόν σου και σπάσε τα καλούπια που σε περιορίζουν. Ζήσε τον απόλυτο έρωτα μέσα από το σεξουαλικό πάθος και ανέβασε στην επιφάνεια από τα βάθη της ψυχής σου τα πιο συνταρακτικά χρώματα. Μόνο τώρα νοιώθεις ότι υπάρχεις αληθινά. Δες την ζωή σου σαν το πιο σπάνιο λουλούδι της φύσης και μάθε να παίρνεις τη μυρωδιά του. Άνοιξε την καρδιά σου για να αντιληφθείς το υπερφυσικό που βρίσκεται πέρα από τον ορίζοντά σου γιατί τότε πραγματικά γίνεσαι ολοκληρωμένος. Τώρα ξέρεις που είναι το άλλο σου μισό: το κρύβει ένας Σκορπιός και εσύ επιτέλους το αναγνωρίζεις.
  
ΔΙΔΥΜΟΙ

Η εξυπνάδα σου είναι το διαβατήριο που ανοίγει όλες τις πόρτες.
Πάντα νέος και με στυλ. Είσαι συνέχεια ανήσυχος γιατί νοιώθεις ότι κινείσαι σε δύο επίπεδα. Έχεις μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της στιγμής και αυτό σε κάνει απαραίτητο στους φίλους σου. Μερικές φορές νοιώθεις ότι ο άνεμος φυσάει προς όλες τις κατευθύνσεις για αυτό πιάνεις τον εαυτό σου να συμφωνεί με όλους και με όλα. Όμως κάπου μέσα σου πιστεύεις ότι θα βρεις την δική σου κατεύθυνση και θα αφοσιωθείς σε μια από τις δύο που ρέουν μέσα σου. Ο ΤΟΞΟΤΗΣ είναι αυτός που σε βοηθάει για να γίνεις ένα με τον εαυτό σου. Είναι το κρυφό σου ταίρι που το κουβαλάς μέσα σου και παντού. Φλερτάρεις μαζί του γιατί θέλεις να το κατακτήσεις. Γίνε η ίδια η αλήθεια για να ξεφύγεις από το διπλό ψέμα Μετέτρεψε την υποκρισία σε κατανόηση. Εξέλιξε την πληροφορία σε γνώση. Άφησε τις φτηνές διαμάχες και τα κουτσομπολιά μακριά από σένα. Λάτρεψε τα ταξίδια σαν δεύτερη φύση σου. Πίστεψε στον Θεό με όλη την δύναμη της ψυχής σου. Τώρα πια έχεις βρει το άλλο σου μισό και είσαι ολόκληρος και δυνατός.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο γλυκός και προστατευτικός Καρκίνος: μια ζεστή αγκαλιά για όλους
Θέλεις να προστατεύεις τους πάντες γύρω σου.  Δυναμικός και μόνιμα αναστατωμένος συναισθηματικά. Όταν βλέπεις τη θάλασσα, δημιουργείς. Μερικές φορές νοιώθεις μοναξιά και κλαίς. Ξέρεις βαθειά μέσα σου ότι έχεις χάσει ένα πολύτιμό σου κομμάτι που μοιάζει σαν εσένα και δεν ξέρεις που να το βρεις. Όπως περπατάς στην παραλία βλέπεις ένα παλιό μπουκάλι που επιπλέει και περιέχει ένα παλιό χαρτί. Νοιώθεις ότι το μήνυμα είναι για σένα. Το ανοίγεις και σε εκπλήσσει γιατί έχει οδηγίες πως να φτάσεις στο άλλο σου μισό που λέγεται ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ. Οι λέξεις που σε οδηγούν στον θησαυρό σου είναι «από μικρός γίνε μεγάλος», «πέταξε τα δεκανίκια και μη στηρίζεσαι στους άλλους για να γίνεις υπεύθυνος», «μην περιμένεις να λύσουν τα προβλήματα σου οι γονείς σου». «Δημιούργησε τη δική σου οικογένεια». «Βρες ένα πιο μεγάλο ιδανικό από την προσωπική σου ζωή». «Βγάλε τις φιλοδοξίες σου και μην ντρέπεσαι για αυτές». Επιτέλους, με αυτές τις λέξεις - κλειδιά φτάνεις στην δική σου μαγική πολιτεία που είναι η χώρα των θαυμάτων. Τώρα ξέρεις ότι η ευτυχία σου ανήκει.

ΛΕΩΝ

Είσαι γεννημένος ηθοποιός. Το κέντρο του κόσμου είσαι εσύ. Το ξέρεις και καμαρώνεις.
Θαυμάζουν την εμφάνισή σου και ιδιαίτερα τα μαλλιά σου. Έχεις ζεστασιά και μεγαλοψυχία. Πολλές φορές πιάνεις τον εαυτό σου να είσαι πάνω σε μια σκηνή θεάτρου, το ταίρι σου όμως δεν έρχεται και αναρωτιέσαι «που να βρίσκεται άραγε»; Κάποιος σου ψιθυρίζει ότι για να το βρεις πρέπει να ταξιδέψεις πολύ μακριά πέρα από το δικό σου τόπο, στο άστρο του ΥΔΡΟΧΟΟΥ θα το ανακαλύψεις. Ρωτάς που είναι και σου λένε στο μέλλον. Μια φωνή που σε καθοδηγεί σου λέει φτιάξε μια ομάδα και βρες τους καλύτερους για να είναι οι φίλοι σου και έτσι θα φτάσεις πιο γρήγορα. Μην επιδιώκεις την μοναξιά. Φύγε από το μικρό Εγώ σου και μην βλέπεις τα πράγματα μόνο μέσα από εσένα. Μάθε να είσαι ευτυχισμένος και έξω από εσένα για να βρεις την αγάπη σου. Βλέπεις από μακριά ότι τα αφήνεις όλα πίσω σου και ότι είσαι πια μέρος του σύμπαντος. Χαμογελάς. Η ευτυχία έρχεται προς το μέρος σου, είναι το άλλο σου μισό!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Είσαι πολύ γλυκός, λογικός αλλά και πρακτικός. Δεν παραβλέπεις ποτέ τίποτα.
Όλα τα έχεις τέλεια και τακτοποιημένα. Αγαπάς τους φίλους σου και τους βοηθάς. Τα λουλούδια και τα βότανα είναι η αδυναμία σου. Σου αρέσει να ζεις στην φύση και όταν περπατάς στο νερό, βλέπεις να καθρεφτίζεται κάποιος που σου μοιάζει. Κρύβεις το χάος και την ευαισθησία μέσα σου. Υπάρχει ένα κομμάτι μέσα σου που σου λέει να μείνεις μόνος. Όμως εσύ προσπαθείς και αναζητάς παντού, ακόμα και ασυνείδητα, το άλλο σου μισό, σε έλκουν οι αδύναμοι και οι ευαίσθητοι. Θέλεις να προσφέρεις και ένας ΙΧΘΥΣ βρίσκεται στον δρόμο σου που σου λέει «πέταξε την λογική που σε δεσμεύει και ζήσε τον απόλυτο έρωτα». Γίνε ρομαντικός, αύξησε την ευαισθησία σου, απέδειξε ότι είσαι γλυκός και τρυφερός για να βρεις πιο εύκολα την αγάπη σου. Συγχώρεσε και άφησε πίσω σου όσα σε στεναχώρησαν και σε πλήγωσαν. Αλλά προπάντων πάψε να είσαι αυστηρός κριτής στις αδυναμίες των άλλων. Άκου μουσική και χόρεψε στον ρυθμό της. Πίστεψε με πάθος ότι είσαι το αγαπημένο παιδί του Θεού και το φώς που βλέπεις πάνω στο νερό φωτίζει για τα καλά την φιγούρα σου που στροβιλίζεται με το άλλο σου μισό πάνω στα κύματα.

ΖΥΓΟΣ

Είσαι όμορφος, σε λένε γόη και καμαρώνεις.
Λατρεύεις τα αρώματα και τα σινιέ ρούχα. Φροντίζεις πολύ το σώμα σου και τον εαυτό σου. Είσαι αναποφάσιστος. Ένα πράγμα δεν αντέχεις: την μοναξιά. Μέσα σου έχεις την δύναμη της ανεξαρτησίας αλλά δεν τολμάς να την βρεις, μήπως πας κόντρα στους άλλους. Το ξέρεις ότι δεν θα μείνεις μόνος σου, αλλά φοβάσαι. Κάπου στο βάθος σου ψάχνεις μια φλόγα που σου δίνει δύναμη, είναι το κρυφό σου μυστικό και ξέρεις ότι πρέπει να το βρεις μόνη σου γιατί είναι το άλλο σου μισό και είναι ο ΚΡΙΟΣ. Γίνε δυναμικός, σίγουρος για τον εαυτό σου, με αυτοπεποίθηση. Βρες ποιος πραγματικά είσαι και βάλε τα όριά σου. Ανακάλυψε τα ταλέντα σου, μείνε συντροφικός αλλά όχι συμβιβασμένος. Πες τη γνώμη σου με σιγουριά και πάνω από όλα δράσε και από μόνος σου. Τότε η φλόγα θα φουντώσει και θα σε ζεστάνει ο έρωτας που είναι κοντά σου και ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψει.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Είσαι ο πιο μοιραίος του ζωδιακού. Ο άνθρωπος μυστήριο όπως σε λένε.
Γεμάτος πάθος και αισθησιασμό. Σταθερός και πιστός στις αξίες σου. Με μεταφυσικό ταλέντο και διαισθητική αντίληψη. Θέλεις να δημιουργήσεις κάτι που να έχει αξία στη ζωή σου και το ψάχνεις γιατί δεν ξέρεις πως ακριβώς είναι. Μερικές φορές κλείνεσαι στον εαυτό σου και σιγοψιθυρίζεις το τραγούδι «κάπου υπάρχει η αγάπη μου αλλά δεν ξέρω που»; Την ψάχνεις παντού και με πάθος. Ένας πίνακας ζωγραφικής είναι το ιδανικό σου, δείχνει δύο περιστέρια κατάλευκα που ακουμπούν το ένα το άλλο. Τώρα ξέρεις ότι έτσι είναι το άλλο σου μισό και είναι ΤΑΥΡΟΣ. Χρησιμοποίησε την σεξουαλική σου σαγήνη με μέτρο, βρες τον καλλιτέχνη μέσα σου, υλοποίησε τα όνειρά σου. Φτιάξε το σπίτι των ονείρων σου μέσα από σκληρή δουλειά. Αναθεώρησε μέσα σου το σύστημα αξιών σου για να μεταλλάξεις το μαύρο χρώμα σε άσπρο. Τελικά, ξέρεις που είναι το ιδανικό σου γιατί μόλις τώρα πέταξαν στον ώμο σου τα δύο λευκά περιστέρια.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Η τύχη είναι πάνω σου. Η αισιοδοξία είναι το πιο δυνατό σου όπλο.
Είσαι δυνατός. Έχεις μεγάλη πίστη στον Θεό. Αστείος και με δικό σου ξεχωριστό χιούμορ. Πάντα βλέπεις πέρα από τον ορίζοντα. Είσαι διορατικός. Η γυμναστική και τα ταξίδια είναι τα αγαπημένα σου χόμπι. Αναζητάς την ελευθερία αλλά και τη γνώση. Πάντα πιστεύεις ότι υπάρχει μια αδελφή ψυχή και σε περιμένει για να της διδάξεις τη ζωή και αυτή να σου διδάξει γνώση. Ξέρεις ότι αυτό που ψάχνεις να σε συμπληρώσει είναι ο ΔΙΔΥΜΟΣ. Κάνε την φιλοσοφία πού έχεις για την ζωή πράξη. Βρες μέσα σου τους δύο εαυτούς σου και ένωσε τους. Γίνε σαν τον μαθητή που μαθαίνει το μάθημα του με επιμέλεια και προσπάθησε να μην αφήνεις μισοτελειωμένες καταστάσεις. Αγάπησε την λεπτομέρεια και άφησε το απόλυτο. Ερεύνησε και απελευθερώσου. Όταν θα τα μάθεις όλα αυτά, τότε χωρίς να το καταλάβεις θα σε πλησιάσει το άλλο σου μισό και θα ταξιδέψετε μαζί στον προορισμό που λέγεται Παράδεισος.
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Είσαι το καλό παιδί που φροντίζεις για όλους και για όλα.
Προστατεύεις την οικογένεια σου. Γίνεσαι μαχητικός και δραστήριος και αγωνίζεσαι πολύ για το κοινωνικό δίκαιο. Είσαι  κομψός και η γκαρνταρόμπα σου πάντα έχει ρούχα που είναι απαραίτητα για ένα καλό και αριστοκρατικό δείπνο. Το καλό παιδί  νοιώθει όμως μοναξιά και μερικές φορές απελπισία. Θέλει να βρει και ψάχνει το συμπλήρωμά της σε ένα σύντροφο. Κάπου βαθειά μέσα του ξέρει ότι το πολικό του ταίρι είναι Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ.Γέμισε την καρδιά σου με νοσταλγικές αναμνήσεις. Χαμογέλασε γιατί αυτό σε φωτίζει και απομακρύνει από σένα την λύπη. Σπάσε τα όρια σου και δώσε αγάπη χωρίς όμως να περιμένεις να την πάρεις πίσω. Γίνε τρυφερός και νοιώσε συναισθηματική πληρότητα. Διαφοροποίησε τις υλικές σου αξίες σε συναισθηματικές. Ζέστανε την καρδιά σου μέσα από την θαλπωρή της οικογένειας. Ονειρέψου ένα μικρό μωρό στα χέρια σου. Όταν τα ανακαλύψεις όλα αυτά, η πόρτα σου θα ανοίξει άφοβα και τότε ένας ολόχρυσος ήλιος θα σου χαϊδέψει τα μαλλιά και θα σε γεμίσει με ελπίδα ότι δεν θα είσαι πια μόνος.
  
ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Είσαι γεννημένος επαναστάτης
Αν και τα δίνεις όλα για τους φίλους σου, θέλεις να ξεχωρίζεις και να έχεις την σφραγίδα του πρωτότυπου. Αγαπάς πάντα να δουλεύεις και δεν σου αρέσει η κοινωνική αδικία. Προστατεύεις τους φτωχούς και τους αδύναμους. Το πρωτοποριακό σου μυαλό σε κάνει πολύ εφευρετικό. Όταν όμως ο Ήλιος σε ζεσταίνει, τότε αρχίζει μέσα σου η ανάμνηση για μια ξεχασμένη πολιτεία που ήταν όλα φωτεινά. Αυτή την ιδέα την κουβαλάς συνέχεια μέσα σου και με την πρώτη ευκαιρία την ψάχνεις παντού. Ξέρεις ότι το άλλο σου μισό θα μοιάζει με το καλοκαίρι και θα είναι ΛΕΩΝ. Άνοιξε την καρδιά σου και μην μένεις απόμακρος. Κατάλαβε τη μοναδικότητά σου, χρησιμοποίησε την εφευρετικότητα που κουβαλάς στα όνειρά σου, και τέλος αγάπησε το παιδί που έχεις μέσα σου και με αυτό τον τρόπο η πολιτεία μαζί με τον αγαπημένο σου θα αναδυθεί ολόκληρη μέσα στην καρδιά σου.

ΙΧΘΥΕΣ

Η ζωή σου σαν σε όνειρο παραμυθιού άλλοτε καλό και άλλοτε κακό
Η φαντασία σου η δύναμη που ζεις. Όλοι θέλουν μια ζεστή αγκαλιά, ένα βλέμμα σου, ένα φιλί σου. Εχεις μοιραία γοητεία και το ξέρεις. Είσαι πάντα γεμάτος γλυκές υποσχέσεις. Τα μάτια σου υγρά και τρυφερά και ο λόγος σου γλυκός σαν την ζάχαρη που αγαπάς. Για σένα ζωή είναι έρωτας και ρομάντζο. Μερικές φορές μπερδεύεσαι και νοιώθεις ότι δεν είσαι μόνος. Κάπου γύρω σου υπάρχει μια αόρατη φιγούρα που σου θυμίζει έντονα κάτι πολύ παλιό και ξεχασμένο αλλά συγχρόνως γνώριμο και απαραίτητο. Μια ημέρα σου μίλησαν για το πολικό αστέρι, τότε κατάλαβες ότι είναι το δικό σου, το άλλο μισό που είναι η ΠΑΡΘΕΝΟΣ, αλλά πρέπει να γειωθείς για να το βρεις. Ο ψίθυρος που ακούς σου λέει ότι "βγες από το όνειρο και μπες στην λογική για να ακούσεις καλύτερα". Βάλε την αγάπη που νοιώθεις μέσα σου στην υπηρεσία των άλλων. Κάνε πράξη τη φαντασία σου και μπες δυναμικά στο παιχνίδι που λέγεται ζωή. Χρησιμοποίησε πάνω από όλα την διάκριση για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις την αλήθεια από την ψέμα. Μάθε να ζεις αληθινά με οποιοδήποτε τίμημα. Όταν όλα αυτά τα κάνεις δικά σου, τότε θα είσαι πολύ κοντά στο πολικό σου αστέρι και ο αιώνιος έρωτας θα σε κλείσει στην αγκαλιά του.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΠΟΝΤΟΣ- Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΟΤΚΑΓΙΑ

Σε μια σπηλιά είχαν κρυφτεί ενενήντα πέντε γυναικό­παιδα πού τα προστάτευαν δεκαπέντε αντάρτες. Οι Τούρκοι πολεμούσαν με δύναμη ενός τάγματος για να την πλησιά­σουν, μα δεν τα κατάφερναν, γιατί ένας βαθύς γκρεμός τούς εμπόδιζε να φτάσουν ως το στόμιό της. Επί δέκα οχτώ μέ­ρες έριχναν αφειδώλευτα το καυτό μολύβι τους χωρίς να μπορέσουν να λυγίσουν την αντίσταση των δεκαπέντε πα­λικαριών. Τη δέκατη ένατη όμως μέρα, τα βόλια των ανταρτών τελείωσαν καί οι υπερασπιστές της σπηλιάς κυριεύ­τηκαν από μαύρη απόγνωση. Επί ώρες ολόκληρες ό νεα­ρός καπετάνιος δίσταζε να φανερώσει την τραγική κατά­σταση στους άμαχους. Στο τέλος, όμως, βλέποντας ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, τούς μάζεψε καί τούς είπε με θλιμμένη φωνή:

—’Αδέλφια, πρέπει να μάθετε τήν αλήθεια, όσο πικρή καί αν είναι. Τελείωσαν όλες οι σφαίρες καί είμαστε πιασμέ­νοι στα δίχτυα των Τούρκων.

Οι γυναίκες άκουσαν τήν κουβέντα τού καπετάνιου με απάθεια σα να τήν περίμεναν. Βλέποντάς τον μάλιστα να υποφέρει, βιάστηκαν να τού πουν με μια φωνή:

— Να μη μας παραδώσετε στους Τούρκους!

Ό καπετάνιος ξαφνιάστηκε.

— Μα πώς θα γίνει αυτό; Δεν ακούσατε τί σας είπα; Δεν έχουμε βόλια.

— Να μας σκοτώσετε! απάντησαν με ήρεμη αποφασιστικότητα.

Ό καπετάνιος έσκυψε το κεφάλι του συντριμμένος. Κάθισε σε μια άκρη καί σκέφτηκε. Ζύγισε τα υπέρ καί τα κατά. Κατόπιν κάλεσε τα παλικάρια του καί συζήτησε μαζί τους τη θέληση των γυναικόπαιδων να σκοτωθούν παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων καί να ατιμαστούν. Συμφώνησαν όλοι πώς δεν τούς απόμενε άλλη λύση. Καί αποφάσισαν.

Έπειτα από λίγη ώρα ξετυλίχτηκε ή πρώτη σκηνή: Οι αντάρτες, με πρόσωπα πετρωμένα καί με μάτια πού γυάλιζαν  από τα συγκρατημένα δάκρυα, αράδιασαν το πλήθος έξω από τη σπηλιά, γυναίκες, γέρους καί παιδιά καί, βγά­ζοντας κατόπιν τα μαχαίρια τους, εκτέλεσαν τήν τρομερή απαίτηση των γυναικών! Όταν ξεψύχησαν καί τα ενενήντα πέντε γυναικόπαιδα, ακολούθησε ή δεύτερη σκηνή: Οι αντάρτες έσπασαν τα όπλα τους χτυπώντας τα πάνω στα βρά­χια καί κατόπιν πήδησαν κάτω στο γκρεμό καί σκοτώθη­καν .